Eldorado for turgåere

Nordfjord er mildt sagt et eldorado for alle som liker å ferdes i skog og mark. Her finnes et stort antall godt merkede løyper som tilbyr utfordringer for alle. Ikke bare de som ønsker tøffe fysiske utfordringer, men også for de som ønsker å ferdes i fred og ro og benytte tiden til å nyte flora, fauna og vakker utsikt.

Trollnyken

Et eksempel på det siste er veien opp fra Skipenesbroa ved Nordfjordeid til Trollnyken. Dette er en populær tur som byr på enestående utsikt og vakre landskapsmiljøer. På veien opp kan man spise nistepakken sin på en idyllisk setervoll – det er flere av dem underveis, men Skipenesetra er nok den mest kjente – eller vente til man er på toppen med utsikt over både Hornindalsvatnet, Nordfjorden og fjell i alle retninger. Turen opp tar bare et par timer, men er ikke mindre spektakulær av den grunn.

Kulturløype med attraksjoner

En annen tur som ikke krever alt for mye rent fysisk er den såkalte kulturløypa ved Ulvedal. Løypa tar en gjennom flott natur med mange interessante attraksjoner. Den er ikke lenger enn 2,5 km og går gjennom lett skogsterreng uten de storeLuftbild_Skandinavien stigningene eller utforbakkene. Løypa passerer mange spennende kulturhistoriske steder så her er det mye å lære. Spesielt om man følger en av de guidede visningene som finnes om sommeren.

Vetesystemet fascinerer

En av de mest spennende attraksjonene på turen er Vetestova som er en tusen år gammel vakthytte fra det gamle vetesystemet som Håkon den gode anses som grunnlegger av. Vetesystemet er et varslingssystem basert på lyssignaler fra varder (veter) plassert innen synsvidde til hverandre. Fra denne hytta holdt man øye med veten på Dimma i Gloppen. Når røyk og ild steg opp fra veten på Dimma ble også denne veten tent. Slik kunne store deler av landet varsles når det var fare på ferde, for eksempel når fienden kom inn fra havet.