En spektakulær opplevelse

Den som besøker Nordfjord og har sans for det virkelig spektakulære – og som er i relativt god fysisk form – må ikke gå glipp av Via Ferrata som starter rett ved Hotel Alexandra i Loen og bringer en til fots helt opp til Hoven som ligger mer enn tusen meter over havet. I sannhet en luftig opplevelse man aldri vil glemme.

Først går man på en vanlig skogsvei til 170 m.o.h. En strekning som kan ses på som oppvarming for deretter går det en bratt sti opp til 440 m.o.h. der innsteget til hengebroa befinner seg. Denne delen av turen tar om lag en time. Så følger den enestående vandringen på selve jernbroa. Broa er 400 meter lang og tar en nye 130 høydemeter opp. Å si at man er omgitt av spektakulære fjell og daler er en underdrivelse. Det er 750 meter rett ned fra den smale broa.

Vyen over Jostedalsbreen kan ta pusten fra selv den mest hardbarkede. Det er ikke fritt for at sommer5938205424_7e3cb68ca1_bfuglene i magen får det travelt. Men vær ikke redd; sikkerhetsbestemmelsene er strenge så ulykker har ikke inntruffet siden broa ble åpnet i august 2013.

Fra Utsteget klatrer man videre opp til Hoven og da er man bare halvveis, for man skal jo ned igjen også. Ikke like strabasiøst, men det er temmelig anstrengende å ta seg ned de brakke bakkene også. Og hva er vel mer passende enn å avslutte denne enestående dagen med en bedre middag og en god seng for eksempel på tradisjonsrike hotell Alexandra.

Det er imidlertid ikke å anbefale å ta turen på egenhånd. Bestill heller en turleder som kjenner området godt. Det er ikke bare tryggere, men også det som gir best utbytte av turen, for turlederne deler mer enn gjerne av sin store kunnskap om alt fra flora og fauna, til landskapet som åpenbarer seg for en.