Måløy – eneste sted med bystatus

Nordfjord strekker seg fra havgapet i vest til trange fjorder og høye fjell i øst og kan derfor oppvise et enestående spekter av naturopplevelser. Øyverdenen i vest kan tilby den besøkende en rikt fugleliv og mulighetene for fiske er naturligvis mange i dette området. Her ute finner man også det eneste stedet i Nordfjord som har bystatus, nemlig Måløy. Bystatus fikk den i 1997 så frem til da var Sogn og Fjordane det eneste fylket i landet som ikke hadde en eneste by. Det sier naturligvis en del om at dette er et grissgrendt strøk, men slett ikke uten betydning for landet for øvrig.

Norges travleste eksporthavner for fisk

Måløy ligger i Vågsøy kommune godt skjermet mot vær og vind. Til alle tider har båter sittet værfast her og ventet på å kunne seile videre over det berømte og beryktede Stadlandet. Byen som strekker seg oppover fjellsiden der gatene går parallelt og har som den eneste byen i landet nummererte gater. Gate 1 ligger nederst ved havet og Gate 8 øverst i fjellsiden. Nummererte gater er trolig det eneste Måløy har til felles med New York. I dag har Måløy daglige anløp av Hurtigruten og det går ekspressbuss til Oslo og ekspressbåt til Bergen flere ganger om dagen. Måløy er fra gammelt av et handelssenter for regionen med et klart hovedfokus på fisk ta6.57545E_62.10248N_Romsdalsfjorden,_Sunnmøre_fjords,_Nordfjordkket være de store sesongfiskeriene etter torsk og sild rundt Vågsøy og bankfisket etter kveite fra Stad og nordover. I dag er Måløy en av Norges travleste eksporthavner for fisk.

Måløyraidet

For mange forbindes navnet med det mye omtalte Måløyraidet som ble gjennomført av engelskmennene i romjulen 1941. Nesten 600 soldater og offiserer deltok i raidet. Av disse var 16 nordmenn fra det som offisielt ble kalt Norwegian Independent Company No. 1, men som er mest kjent som Kompani Linge. Fabrikker, lagerbygninger samt de tyske stillingene i området ble påført store skader og en rekke skip ble senket. Raidet var militært sett vellykket, men Linge selv mistet livet.