Norges lengste motbakke

Turen fra Tjugen rett ved Loen og opp til fjellet Skåla (1848 moh) er en fantastisk tur med utrolig utsikt over fjorder, fjell og isbreer. Det sies å være den toppturen i Norge der man legger bak seg flest høydemeter og går derfor noe spøkefullt under navnet Norges lengste motbakke. Og er den Norges lengste så er den automatisk også Nord-Europas. Og veien opp er ikke bare en vanlig sti. Store deler av den er hellelagt og mange steder er det anlagt steintrapper. Det gjør den også til en unik kulturopplevelse og det er ikke fritt for at man blir ydmyk ved tanken på hvor mye svette og slit som ligger bak. Alt for at det skal bli enklere å nå toppen som går for å være landets høyeste med foten i havet.

Et tårn med utsikt utover det vanlige

På toppen av fjellet ligger Skålatårnet. Det er et rundt tårn som ble bygget allerede i 1891 på initiativ av doktor Hans Henrik Gerhard Kloumann. Formålet var rekreasjon for kropp og sjel og det er ikke få tusen mennesker som siden den gang har kunnet nyte godt av det initiativet han tok for 125 år siden. Det runde og karakteristiske tårnet drives i dag nemlig som en turisthytte og er flittig besøkt av turgåere fra inn- og utland. Hytta er innredeSkålatårnet_02t med en treetasjes køyeseng som til sammen byr på 22 sengeplasser. Herfra har man en fantastisk utsikt i alle himmelretninger og det sier seg selv at å oppleve solnedganger og soloppganger på et sted som dette vekker minner for livet.

Enkelt å ta seg til startpunktet

Tårnet drives i dag av Bergen Turistlag og turen opp fra Loen tar normalt 7-8 timer tur retur om man er i middels god fysisk form. Det er enkelt å ta seg til startpunktet både med buss og med bil. Det ligger tross alt bare 11 km fra Stryn og bussforbindelsene er gode. Tar man seg dit med bil så skal man vite at det er en avgiftsbelagt parkeringsplass ved startpunktet.